harp
about kvarnofoni attimi video news contact partners history

KVARNOFONI

Mikael Ericsson
2012-

Kvarnofonen är en permanent ljudinstallation som använder sig av Harplinge väderkvarns vingar och maskineri. I den sju våningar höga byggnaden har en självspelande kyrkorgel installerats som drivs av vindkraft. Projektet är en pågående process där besökarna kan följa arbetet genom konstnärens dagliga demonstrationer av Kvarnofonen.

VIDEO
PHOTO

PHOTO

Rent tekniskt fungerar det så här: Vinden sätter väderkvarnens vingar och maskineri i rörelse och kraften överförs till en serie bälgar som ger luft till kyrkorgelns pipor. Kompositionen styrs av pianorullar från ett självspelande piano som byggts om och anpassats till kyrkorgeln. Hålkortsrullar användes vid industrialismens födelse till att styra vävmaskiner. Detta binära system är med andra ord en föregångare till den moderna datorn med den skillnaden att KVARNOFONEN styrs helt utan elektricitet. Även om tekniken är över hundra år gammal är den förvånansvärt exakt. Det är även Harplinge väderkvarn som tillhör den yngsta generationen väderkvarnar och en av de allra mest tekniskt avancerade.

Projektet är det första stora experimentet som genomförs i Harp Art Lab och är tänkt att inte bara leverera ljud utan även involvera besökare och ljudkonstnärer till nya projekt.

Kassel vs. Harplinge

För bokning:
info@harpartlab.se

070 7304631

Mikael Ericsson

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK: facebook.com/harpartlab
Med stöd från Stiftelsen Framtidens Kultur, Kulturbryggan, Stiftelsen Längmanska Kulturfonden, Region Halland, Halmstad Kommun.
Stück für Kvarnofon und Chor - Mikael Ericsson meets Amici del Canto from Wuppertal, Germany 
Kvarnofonen - Permanent Ljudinstallation i Harp Art Lab, Harplinge väderkvarn
TJ Stef & Millophonia Mike - Live from Harp Art Lab

Kvarnofonen - reportage från "Kust och Hav" TV 4, 13/4 2013

Kvarnofoni - en permanent ljudinstallation för Harplinge väderkvarn

Fininställning av Harplinge väderkvarn
Harplinge väderkvarns vingar seglar igen

Mikael Ericsson presenterar Kvarnofoni projektet
Harp Art Lab | Harplinge Väderkvarn